2009. január 14., szerda

Miért éppen a vörös rózsa a szerelmesek Valentin napi virága

XII. Károly svéd király festmény 1700
Hogyan lett a vörös rózsa a szerelmi udvarlás alapkelléke és miért éppen ez a virág a Valentin napi szerelmi vallomások szimbóluma?

Vénusz

A szóbeszéd/ köztudat úgy tartja, hogy a vörös rózsa Vénusz a szépség és szerelem istennőjének kedvenc virága volt, ezért ne is csodáljuk, hogy Valentin napon legtöbb a vörös rózsaszálakból fogy a néhány száz forinttól az akár százezer forintos hatalmas és mindent letaroló kastályba illő csokrokig.

Valentin nap az 1700-as években

Az 1700-as években lett a vörös rózsa a Valentin napi udvarlás, szerelmi vallomás része. Egészen addig nem volt sztenderd virág az ajándék része. Általában a szívhez szóló és szívhez kapó romantikus dolgokról úgy képzeljük, hogy az olaszoktól vagy a franciáktól ered. Na a rózsa és a Valentin nap összekapcsolása szerinted melyik ország uralkodójának köszönhető? (én nem találtam volna ki). Ha azt mondom XII. Károly Svédország? Rendhagyó, nem? Állítólag, a svéd király hozta be a virágok nyelvén szóló Valentin napi feltárulkozást az öreg kontinensre, Európába.

És, ha minden igaz, nemcsak a rózsát köszönhetjük neki, hanem egy egész virágkódexet, amelyben minden virágnak más és más helyi értéke volt, pontosan meghatározva, hogy mit kódol a tulipán, a szekfű, a rózsa, a gerbera, az ilyen vagy olyan színű rózsa, stb. stb. és a méltóságoknak tudniuk kellett dekódolni a virágok által kifejtett üzeneteket.

[Sajnos ehhez a félhírhez nem sikerült megbízható egyéb forrásokat találni, a StValentinesDay.org honlapján pedig II. Károly svéd királyról írnak az 1700-as években, ami viszont nem volt, csak XII. Ráadásul Károlyról azt is meg kell említeni, hogy a nőktől és az alkoholtól egyaránt tartózkodott. Persze attól a virágokat még szerethette].

Erre a XVIII. századi virág trendre jött erősítésül a romantikusok mozgalma, akik a rózsát versekben, dalokban és töredékes műalkotásokban a szerelem jelképévé tették véglegesen. (tévedés ne essék, már a reneszánsz, sőt az ókoriak is szívesen 'virágoztak' de a hangsúly a rózsa felé tolódott az 1700-as évektől.)

Manapság a rózsák enciklopédiája már csak két színre szorítkozik a köztudatban: fehér rózsát csak menyasszonynak adj, vörös rózsát pedig szerelmednek. A 'köztes' színű rózsákra nincs igazán üzenet ragasztva. A fekete rózsa igazi különlegesség, már nem jelzi a szerelmi kapcsolat végét, ahogy a 18. században.

Bár a rózsa önmagában is gyönyörű ajándék, íme néhány további ötlet Valentin napra:

Top tíz romantikus vígjáték, a legjobb humoros szerelmes filmek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése